WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Krem dyniowo - porowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa - krem z dyni i pora z dodatkiem warzyw korzeniowych. Słodko - pikantna, idealna na jesień. Najlepsza jest z grzankami z serem.

Krem dyniowo - porowy

Składniki:

Krem dyniowo - porowy

 

  • 1 mała dynia
  • ok 2 szkl bulionu
  • 4 młode pory
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 bulwy selera
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • listek laurowy
  • zielę angielskie

Sposób przygotowania:

Krem dyniowo - porowy

Pory

Krem dyniowo - porowy
Pory kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju.

Pory dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy listki laurowe i zielę angielskie. Dodajemy pory, solimy i podsmażamy.

Warzywa

Krem dyniowo - porowy
Warzywa dość drobno kroimy i dodajemy do pora.

Marchew, korzeń selera i pietruszki obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do pora i podlewamy bulionem.

Dynia

Krem dyniowo - porowy
Do warzyw dodajemy dynię i razem gotujemy.

Dynię obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka, doprawiamy i gotujemy razem, aż warzywa się rozpadną. Wyjmujemy listki i kulki ziela. Blendujemy i doprawiamy do smaku.