2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Zupa dyniowa z karmelizowanymi orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna jesienna zupa w nowoczesnej odsłonie, z orzechami włoskimi karmelizowanymi w miodzie. Gęsta, smaczna i pożywna.

Zupa dyniowa z karmelizowanymi orzechami włoskimi

Składniki:

Zupa dyniowa z karmelizowanymi orzechami włoskimi

 

  • 70 dag dyni Hokkaido
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • ¾ szklanki mleczka kokosowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 płaskie łyżeczki curry indyjskiego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • Szczypta płatków chili
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z karmelizowanymi orzechami włoskimi
Na małą patelnię wlać miód,  podgrzać aż zabulgocze, dodać orzechy, skarmelizować, rozłożyć na pergaminie i zostawić do wystygnięcia.

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę,  łącznie z czosnkiem i imbirem.

W garnku rozgrzać masło, wsupac przyprawy , gdy zaczną wydzielić aromat wrzucić warzywa, całość zalać gorącym bulionem, gotować aż dynią będzie miękka. Wlać sok z pomarańczy oraz mleczko kokosowe, doprawić płatkami chili, zupę zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą. Podawać z prażonymi orzechami.

Smacznego.