WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1764]

A'la flaczki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa z kurczaka a'la flaczki. Łatwa i szybsza do zrobienia niż tradycyjne flaki, a bardzo zbliżona smakiem.

A'la flaczki z kurczaka Więcej zdjęć (7)

Składniki:

A'la flaczki z kurczaka

 

  • 6 pałek z kurczaka
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • Por biała część
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki majeranku
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • Szczypta ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki przyprawy do flakow
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • Kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • Sól
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • Płaska łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

A'la flaczki z kurczaka

ETAP 1:

Pałki z kurczaka umyć i włożyć do garnka. Wlać ok 2,5 litra wody. Posolić i zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać obrane marchewki, pietruszkę, selera, pora i opalona cebulę. Dodać listki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek i natkę pietruszki oraz ocet balsamiczny. Ponownie zagotować i gotować ok godzinę, aż warzywa i mięso będą miękkie.

Następnie mięso, marchewki, pietruszkę i seler wyjąć a resztę przecedzić. Mięso oddzielić od kości i skór i podzielić na małe kawałki. Warzywa pokroić w kostkę. Mięso i pokrojone warzywa dodać z powrotem do wywaru. Dodać przyprawę do flakow. Zagotować i gotować ok 15 minut. Na patelni rozgrzać masło.

Wymieszać z mąką i papryką w proszku słodką i ostrą. Do zasmażki dolać trochę wywaru a następnie zawartość patelni przelać do garnka z zupą. Pogotować razem kilka minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Podawać gorące z pieczywem.

A'la flaczki z kurczaka
Flaczki po dodaniu zasmażki z mąki, masła i papryki
A'la flaczki z kurczaka
Zasmażka z masła, mąki i papryki w proszku przygotowana na patelni
A'la flaczki z kurczaka
Mięso drobiowe oddzielone od kości i skór
A'la flaczki z kurczaka
Mięso, marchewki, pietruszka i seler wyjęte z wywaru
A'la flaczki z kurczaka
Wyear po przecedzeniu
A'la flaczki z kurczaka
Warzywa dodane do gotującego się mięsa