WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1146]

Zupa krem dyniowo - cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pikantna zupa krem dyniowo - cebulowy z dodatkiem ostrych przypraw: pieprzu i papryki ostrej. Rozgrzewająca zupa idealna na chłodne dni.

Zupa krem dyniowo - cebulowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem dyniowo - cebulowy

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem dyniowo - cebulowy

ETAP 1:

Dynię (ze skórką) skropić olejem, lekko posolić i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w temp. ok. 180 stopni aż dynia będzie miękka a skórka zacznie się robić brązowa. Po upieczeniu obrać i zblendować.

Puree z pieczonej dyni przełożyć do garnka. Dolać bulion i wymieszać aby się połączyły. Zagotować. W tym samym czasie obrać cebule, pokroić je w kostkę, oprószyć majerankiem i przesmażyć na oleju. Dodać do gotującego się pure. Gotować ok. 30 minut.

Na koniec doprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz ostrą papryką. Wlać ok. 2 łyżki słodkiej śmietanki, wymieszać i zblendować zupę na krem.

Zupa krem dyniowo - cebulowy
Zupa krem dyniowo - cebulowy po zblendowaniu w garnku
Zupa krem dyniowo - cebulowy
Zupa w tarkcie blendowania na krem blenderem ręcznym
Zupa krem dyniowo - cebulowy
Zupa dyniowo - cebulowa po ugotowaniu przed zblendowaniem
Zupa krem dyniowo - cebulowy
Przesmazona cebula z majerankiem dodana do dyniowego wywaru