kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kapuśniak z zieloną sałatą i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną, aromaryczną zupę z młodej kapusty z dodatkiem zielonej sałaty, kiełbasy i warzyw. Taka zupka najlepiej smakuje z domowym pieczywem.

Kapuśniak z zieloną sałatą i kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z zieloną sałatą i kiełbasą

 

  • 50 dag młodej kapusty
  • 20 dag zielonej sałaty
  • 20 dag chudej kiełbasy
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 4 szkl domowego rosołu
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z zieloną sałatą i kiełbasą
Sałatę myjemy i odsączamy z wody. Kapustę czyścimy i kroimy na drobno. Odsączoną z wody sałatę również kroimy na drobno. Pietruszki i marchew obieramy i myjemy, kroimy w talarki.

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy, kroimy w dużą kostkę. W garnku na rozgrzanej oliwie przesmażamy marchew,

pietruszkę i cebulę. Dolewamy rosół i dokładamy pokrojoną kapustę z sałatą. Gotujemy do miękkości i doprawiamy do smaku. Zupę przelewamy na talerze i posypujemy pokrojonym koperkiem.
Kapuśniak z zieloną sałatą i kiełbasą
Oczyszczoną kapustę kroimy na bardzo drobną.
Kapuśniak z zieloną sałatą i kiełbasą
Obraną marchew i pietruszki kroimy w talarki, cebulę w kosteczkę.
Kapuśniak z zieloną sałatą i kiełbasą
Umytą sałatę kroimy na drobną, a wędlinę w półplasterki.
Kapuśniak z zieloną sałatą i kiełbasą
Wszystkie składniki na zupę gotujemy do miękkości.