Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Krem karmelowy

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zmiksować jajka, żółtka, cukier i sól. Dodać drobno posiekaną

Krem karmelowy

Składniki:

Krem karmelowy

 

  • 2 szkl mleka
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 7 dag cukru
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • masło do foremek
  • na karmel:
  • 5 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Krem karmelowy
Zmiksować jajka, żółtka, cukier i sól. Dodać drobno posiekaną wanilię i ciągle mieszającc dolewać mleko. Składniki karmelu włożyć do rondelka o grubym dnie. Delikatnie ogrzewać, cały czas mieszając aż cukier się roztopi i nabierze złotej barwy. Wlać karmel do 4 małych foremek do zapiekania, na to wlać masę mleczno-jajeczną. Przykryć folią aluminiową. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez 35 min. Po upieczeniu foremki schłodzić w lodówce. Podawać wyjęte z foremek i ułożone na talerzykach karmelem do góry.

Tagi:

jajko jajka