Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Krem kawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Smaczny krem kawowy znakomicie nadaje się do tortów. Posmakuje nie tylko miłośnikom kawy. Łatwy w przygotowaniu i tani.

Krem kawowy

Składniki:

Krem kawowy

 

  • 150 ml mocnego naparu kawowego
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 6 żółtek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 130 g cukru pudru
  • 50 g masła

 

Sposób przygotowania:

Krem kawowy
Zrobić mocny napar z kawy sypanej. Następnie połączyć go z sokiem pomarańczowym i podgrzać do 80 stopni. Rozbić jajka i wykorzystać same żółtka. Utrzeć je z 80 g cukru i wlać do nich powoli gorący napar. szybko mieszając trzepaczką. Migdały dokładnie zmielić. Wystudzić mieszając i dodać pokrojone w drobną kostkę masło i przygotowane wcześniej migdały. Odstawić do wystudzenia. w tym samym czasie ubić kremówkę z resztką cukru. I dodać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać. Jeść z waflami lub użyć do przekładania tortów.