Sposób przygotowania:
Ciasteczka ,,słoneczka'' z kremem kawowym
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wykrawamy okrągłe cieniutkie ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia. Powinno nam wyjść około 60 ciastek. Upieczone studzimy.
2. Krem: Zaczynamy od kawy. Kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dokładnie mieszamy, studzimy. Kawa powinna być dosyć gęsta. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy cukier puder do smaku i ucieramy, ilość cukru zależy jak bardzo słodki chcemy mieć krem. Następnie dodajemy według uznania kawę i alkohol, ilość również zależy jak mocno kawowe chcemy mieć ciasteczka.
3. Przekładanie: Połowę ciasteczek rozkładamy, na każde nakładamy po porcji powidła i po porcji masy kajmakowej. Odłożone ciasteczka smarujemy kremem i składamy z tymi z powidłem i kajmakiem, smarujemy również boki, boki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak wykonane ciasteczka wkładamy do lodówki do stężenia kremu.
4. Podanie: Ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi około 30 przełożonych ciasteczek. Ich ilość zależy od wielkości użytej foremki, jak i od grubości rozwałkowanego ciasta.
Im dłużej poleżą tym bardziej zmiękną.
Ilość kawy i alkoholu zależy jak bardzo intensywny chcemy mieć smak kremu.
2. Krem: Zaczynamy od kawy. Kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dokładnie mieszamy, studzimy. Kawa powinna być dosyć gęsta. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy cukier puder do smaku i ucieramy, ilość cukru zależy jak bardzo słodki chcemy mieć krem. Następnie dodajemy według uznania kawę i alkohol, ilość również zależy jak mocno kawowe chcemy mieć ciasteczka.
3. Przekładanie: Połowę ciasteczek rozkładamy, na każde nakładamy po porcji powidła i po porcji masy kajmakowej. Odłożone ciasteczka smarujemy kremem i składamy z tymi z powidłem i kajmakiem, smarujemy również boki, boki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak wykonane ciasteczka wkładamy do lodówki do stężenia kremu.
4. Podanie: Ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi około 30 przełożonych ciasteczek. Ich ilość zależy od wielkości użytej foremki, jak i od grubości rozwałkowanego ciasta.
Im dłużej poleżą tym bardziej zmiękną.
Ilość kawy i alkoholu zależy jak bardzo intensywny chcemy mieć smak kremu.