Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasteczka ,,słoneczka'' z kremem kawowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak ktoś lubi kawowe smaki to polecam takie ciasteczka. Bardzo kruche, ale im dłużej postoją to zmiękną. Przełożone kremem kawowym na bazie masła 82 % z dodatkiem powidła śliwkowego, które jest lekko kwaśne i bardzo słodkiej masy kajmakowej.

Ciasteczka ,,słoneczka'' z kremem kawowym

Składniki:

Ciasteczka ,,słoneczka'' z kremem kawowym

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka

Krem:

  • 20 dag miękkiego masła 82 %
  • cukier puder do smaku
  • 2-3 łyżki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej (zimnej)
  • 1-2 łyżki alkoholu (wódka, spirytus)

Dodatkowo:

  • pół słoiczka powidła śliwkowego
  • pół puszki masy kajmakowej
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Ciasteczka ,,słoneczka'' z kremem kawowym
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wykrawamy okrągłe cieniutkie ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia. Powinno nam wyjść około 60 ciastek. Upieczone studzimy.

2. Krem: Zaczynamy od kawy. Kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dokładnie mieszamy, studzimy. Kawa powinna być dosyć gęsta. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy cukier puder do smaku i ucieramy, ilość cukru zależy jak bardzo słodki chcemy mieć krem. Następnie dodajemy według uznania kawę i alkohol, ilość również zależy jak mocno kawowe chcemy mieć ciasteczka.

3. Przekładanie: Połowę ciasteczek rozkładamy, na każde nakładamy po porcji powidła i po porcji masy kajmakowej. Odłożone ciasteczka smarujemy kremem i składamy z tymi z powidłem i kajmakiem, smarujemy również boki, boki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak wykonane ciasteczka wkładamy do lodówki do stężenia kremu.

4. Podanie: Ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi około 30 przełożonych ciasteczek. Ich ilość zależy od wielkości użytej foremki, jak i od grubości rozwałkowanego ciasta.

Im dłużej poleżą tym bardziej zmiękną.

Ilość kawy i alkoholu zależy jak bardzo intensywny chcemy mieć smak kremu.