MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Krem kokosowy (wegański)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krem kokosowy z tego przepisu doskonale sprawdza się w świątecznych wypiekach wegańskich! Kokos kojarzy mi się jakoś tak świątecznie :) Ale jest także wyśmienity jako nadzienie do naleśników, czy nawet tak po prostu - do chleba :)

Krem kokosowy (wegański) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem kokosowy (wegański)

 

  • 3 szkl. wiórków kokosowych (250g)
  • 3 szkl. mleka sojowego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Krem kokosowy (wegański)
Wiórki, ksylitol i olej kokosowy łączymy w misce i rozdrabniamy ręcznym blenderem - działamy pulsacyjnie, aby nie przegrzać sprzętu do momentu, aż wiórki puszczą olej, czyli zaczną się robić mokre.

Celem przyspieszenia można je najpierw ugnieść (ja to zrobiłam drewnianą pałką do ucierania kremów).

Wlewamy mleko sojowe i razem blendujemy aż do uzyskania konsystencji kremu. 
Krem kokosowy (wegański)
Wiórki z resztą składników blendujemy-rozdrabniamy

Tagi:

krem kokos