Sposób przygotowania:
Muffinki bardzo kokosowe (wegańskie)
Muffinki:
Ugotowaną cieciorkę wsypujemy do kielicha blendera, zalewamy mlekiem sojowym, dodajemy kawałki bananów, ksylitol i blendujemy na gładką masę. Przekładamy całość do miski, dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy całość łyżką. Foremki do muffinek wypełniamy po brzegi masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (brzegi i wierzch powinny zacząć się rumienić). Studzimy.
Krem kokosowy:
Wiórki wsypujemy do miski wraz z olejem kokosowym oraz ksylitolem i trochę rozdrabniamy ręcznym blenderem. Chodzi o to, aby puściły swój olej. Uwaga - można spalić blender! Ostrożnie, z przerwami i pulsacyjnie z tym działaniem. Ja dodatkowo pomogłam sobie ugniatając je pałką do ręcznego ucierania kremów (szybciej puszczały olej). Gdy wiórki zaczną się robić mokre, dodajemy mleko sojowe i całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
Gotowy krem nakładamy na ostudzone muffinki i posypujemy karmelizowanymi wiórkami kokosowymi (można je przygotować na patelni lub kupić gotową posypkę).
Ugotowaną cieciorkę wsypujemy do kielicha blendera, zalewamy mlekiem sojowym, dodajemy kawałki bananów, ksylitol i blendujemy na gładką masę. Przekładamy całość do miski, dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy całość łyżką. Foremki do muffinek wypełniamy po brzegi masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (brzegi i wierzch powinny zacząć się rumienić). Studzimy.
Krem kokosowy:
Wiórki wsypujemy do miski wraz z olejem kokosowym oraz ksylitolem i trochę rozdrabniamy ręcznym blenderem. Chodzi o to, aby puściły swój olej. Uwaga - można spalić blender! Ostrożnie, z przerwami i pulsacyjnie z tym działaniem. Ja dodatkowo pomogłam sobie ugniatając je pałką do ręcznego ucierania kremów (szybciej puszczały olej). Gdy wiórki zaczną się robić mokre, dodajemy mleko sojowe i całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
Gotowy krem nakładamy na ostudzone muffinki i posypujemy karmelizowanymi wiórkami kokosowymi (można je przygotować na patelni lub kupić gotową posypkę).