Sposób przygotowania:
Krem czekoladowo-kokosowy bounty
Przygotowanie masy kokosowej: Do garnka wlewamy śmietankę, mleko, dodajemy połamaną białą czekoladę cukier i masło. Wszystko podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy także wiórki kokosowe i podgrzewamy jeszcze ok. 8 minut. Wiórki kokosowe będą wyczuwalne w kremie, ale możemy uzyskać zupełnie gładką konsystencję poprzez wcześniejsze zblendowanie suchych wiórków. Gotową masę odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.
Przygotowanie masy czekoladowej: W drugim garnku rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką, masłem i cukrem pudrem. Podgrzewamy kilka minut cały czas mieszając i odstawiamy do wystudzenia.
Krem kokosowy nakładamy do słoiczków do 1/3 ich wysokości. Następnie wykładamy warstwę kremy czekoladowego i ponownie kremu kokosowego. Czynności powtarzamy aż do wykorzystania obu mas. Słoiczki z kremem przechowujemy w lodówce. Bez problemu może stać ok. tygodnia o ile wcześniej go nie zjemy. :)
Wspaniale smakuje rozsmarowany na pieczywie, jako dodatek do naleśników lub wyjadany łyżeczką ze słoiczka. Smacznego!
Przygotowanie masy czekoladowej: W drugim garnku rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką, masłem i cukrem pudrem. Podgrzewamy kilka minut cały czas mieszając i odstawiamy do wystudzenia.
Krem kokosowy nakładamy do słoiczków do 1/3 ich wysokości. Następnie wykładamy warstwę kremy czekoladowego i ponownie kremu kokosowego. Czynności powtarzamy aż do wykorzystania obu mas. Słoiczki z kremem przechowujemy w lodówce. Bez problemu może stać ok. tygodnia o ile wcześniej go nie zjemy. :)
Wspaniale smakuje rozsmarowany na pieczywie, jako dodatek do naleśników lub wyjadany łyżeczką ze słoiczka. Smacznego!
alaaa
-Natka-
Ja również bardzo lubię kokos, a połączenie z czekoladą jest wprost idealne.
Sarenka
-Natka-
Zapewniam Cię Sarenko, że nawet kilku dni by u Ciebie nie wytrzymał.
Ja sama przez cały dzień dochodziłam do lodówki z łyżeczką i podjadałam, a wieczorem mój Małż zrobił sobie naleśniki i posmarował tym kremem - takim sposobem w jeden dzień zniknął cały słoiczek. :)
Sarenka
Z pewnością :) Taki naturalny kremik pewnie nie tylko smakuje wyśmienicie ale i pachnie obłędnie - bez porównania z podobnymi,sztucznymi sklepowymi produktami!
-Natka-
Sarenko nie ma co porównywać! W takich kremach dostępnych w sklepach są znikome ilości kakao i kokosu, a bardzo dużo cukru, konserwantów i innych polepszaczy smaku. Wolę zrobić sobie sama swój krem z dobrej jakości składników, bez dodatkowych aromatów itd. Jeśli chcę żeby był bardziej słodki dosładzam, a jeśli mniej nie dodaję cukru pudru, sama decyduję o jego konsystencji, a poza tym przygotowanie jest nie tylko proste i szybkie, a poza tym bardzo smakowite, bo przecież stale trzeba próbować. :)
jaNina
Netka
-Natka-
Netko i Ninko krem jest przepyszny i ja najbardziej lubię go właśnie wyjadać łyżeczką i gdybym się nie powstrzymywała to zniknął by w ciągu pół godziny. :)
marietta
-Natka-
Masz rację Marietto! Dla jakiegoś łakomczuszka będzie to prezent idealny. ;)
Konczi