-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Krem czekoladowo-kokosowy bounty

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Krem kokosowo-czekoladowy wspaniale smakuję rozsmarowany na kanapkach lub wyjadany łyżeczką prosto ze słoiczka.

Krem czekoladowo-kokosowy bounty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem czekoladowo-kokosowy bounty

 

  • Składniki na masę kokosową:
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 g białej czekolady - 1 tabliczka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 150 g masła 82%tłuszczu
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • Składniki na masę czekoladową
  • 100 g gorzkiej czekolady - 1 tabliczka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła 82% tłuszczu
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Krem czekoladowo-kokosowy bounty
Przygotowanie masy kokosowej: Do garnka wlewamy śmietankę, mleko, dodajemy połamaną białą czekoladę cukier i masło. Wszystko podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy także wiórki kokosowe i podgrzewamy jeszcze ok. 8 minut. Wiórki kokosowe będą wyczuwalne w kremie, ale możemy uzyskać zupełnie gładką konsystencję poprzez wcześniejsze zblendowanie suchych wiórków. Gotową masę odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.



Przygotowanie masy czekoladowej: W drugim garnku rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką, masłem i cukrem pudrem. Podgrzewamy kilka minut cały czas mieszając i odstawiamy do wystudzenia.



Krem kokosowy nakładamy do słoiczków do 1/3 ich wysokości. Następnie wykładamy warstwę kremy czekoladowego i ponownie kremu kokosowego. Czynności powtarzamy aż do wykorzystania obu mas. Słoiczki z kremem przechowujemy w lodówce. Bez problemu może stać ok. tygodnia o ile wcześniej go nie zjemy. :)



Wspaniale smakuje rozsmarowany na pieczywie, jako dodatek do naleśników lub wyjadany łyżeczką ze słoiczka. Smacznego!
Krem czekoladowo-kokosowy bounty
W garnku rozpuszczamy masło, śmietankę, mleko, czekoladę białą oraz wiórki kokosowe.
Krem czekoladowo-kokosowy bounty
W drugim garnku rozpuszczamy śmietankę, czekoladę gorzką, masło i cukier.
Krem czekoladowo-kokosowy bounty
Krem kokosowy przekładamy do słoiczka do 1/3 jego wysokości, następnie wykładamy krem czekoladowy.
Krem czekoladowo-kokosowy bounty
Układamy kremy na przemian aż do wykorzystania całości.

Tagi:

czekolada