Sposób przygotowania:
Krem mascarpone z gruszką, likierem i czekoladąPrzygotowanie kremu:
Śmietanka musi być mocno schłodzona. Ubić ją na sztywno dodając pod koniec cukier puder.
Stopniowo po jednej łyżce dodawać ser mascarpone i miksować aż powstanie gładki krem.
Przygotowanie gruszek i polewy:
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Czekoladę połamać, wrzucić do rondelka, zalać mlekiem i roztopić ciągle mieszając na wolnym ogniu.
Przygotowanie deseru:
Przygotować cztery pucharki lub szerokie szklanki. Na ich dnie rozlać po 3 łyżki likieru.
Wyłożyć po 3 czubate łyżki kremu. Następnie łyżeczkę sosu czekoladowego.
Wyłożyć po równo gruszek i polać jeszcze po łyżeczce likieru kokosowego.
Kończenie deseru:
Wyłożyć pozostały krem mascarpone i wygładzić, polać po równo czekoladą, podawać od razu lub lekko schłodzony (od razu czekolada będzie płynna, po schłodzeniu stężeje). Smacznego!