alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Tort z musem czekoladowym i gruszkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach mus czekoladowy na bazie kremówki i mascarpone z dodatkiem gruszek w syropie.

Tort z musem czekoladowym i gruszkami

Składniki:

Tort z musem czekoladowym i gruszkami

 

  • Biszkopt
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kopiasta kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mus czekoladowy
  • 0,5 l kremówki
  • 250 mascarpone
  • 350 g kremu czekoladowego ( u mnie nutella)
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 2,5 łyżeczki żelatyny (w oryginale 1,5 łyżeczki)
  • 60 ml ciepłej wody
  • gruszki w syropie
  • kakao do oprószenia
  • czekoladowe ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Tort z musem czekoladowym i gruszkami
Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Mus czekoladowy: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i miksować do momentu aż będzie "bita śmietana". Dodawać porcjami krem czekoladowy i miksować na średnich obrotach do momentu aż masą się połączy. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i miksować na wolnych obrotach ale około 10-15 sekund. Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć gruszki i wyłożyć resztę kremu. Wyrównać powierzchnię i włożyć na noc do lodówki. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao i udekorować czekoladowymi ozdobami.