aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Gruszkowa piana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Gruszkowa piana- bardzo przyjemne w smaku ciasto z pyszną warstwą śmietanową o smaku cynamonu i kawałkami gruszek!

Gruszkowa piana

Składniki:

Gruszkowa piana

 

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 30 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • Krem:
  • 3 budynie
  • 1 słoik gruszek w syropie
  • Słoik wiśni
  • Cukier do smaku
  • Śmietana cynamonowa:
  • 1 serek mascarpone
  • 2 śmietanki
  • 1 szkl cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ szkl wrzątku

Sposób przygotowania:

Gruszkowa piana
Ciasto: Masło z cukrem pudrem i żółtkami ucieramy i mieszamy z resztą składników. Wyrabiamy i dajemy na godzinę do lodówki. Ciasto wykładamy na formę o wymiarze 25/36 i na nim układamy pokrojone gruszki i wiśnie. Całość zalewamy ciepłym budyniem. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. 

Krem: Na 1 litrze soku z gruszek gotujemy budynie. Mieszamy z cukrem do smaku.

Śmietana cynamonowa: Śmietankę ubijamy pod koniec wsypujemy cukier pudrem i serek mascarpone chwilkę miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i letnią mieszamy z ubitą śmietaną.

Na końcu łyżka wmieszajmy cynamon. Śmietanę wyłóżmy na zimny placek. 

Posypmy różowym kokosem.