mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Krem maślano-waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealny krem do pokrywania tortów przed położeniem masy cukrowej:)

Krem maślano-waniliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem maślano-waniliowy

 

  • 2 jajka
  • 3 łyż. cukru
  • 1 łyżecz. cukru waniliowego
  • 250 g masła

 

Sposób przygotowania:

Krem maślano-waniliowy
Jajka z cukrem umieszczam w miseczce, którą kładę do durszlaka umiejscowionego na garnku z gorącą (parującą) wodą. Całość ubijam mikserem podgrzewając na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masa jajeczna powinna być wyraźnie puszysta i gęsta. Masło wkładam do drugiej miski i ucieram mikserem na puszystą masę. Następnie nie przerywając ucierania stopniowo dodaję ostudzoną masę jajeczną. Wierzch i boki tortu smaruję cienko maślanym kremem. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia.
Krem maślano-waniliowy
Do miski wbijam jajka i dodaję zwykły cukier
Krem maślano-waniliowy
Za pomocą miksera ubijam jajka z cukrem na puszystą masę
Krem maślano-waniliowy
Jajka z cukrem powinny mieć puszystą i gęstą konsystencję
Krem maślano-waniliowy
Miękkie masło ucieram mikserem na puszystą masę

Tagi:

jajko jajka