Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Krem pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Krem należy wyłożyć do pucharków i wystudzić w lodówce

Krem pomarańczowy

Składniki:

Krem pomarańczowy

 

  • 5 szt jajka,
  • 5 łyżek cukier,
  • 1 szt galaretka pomarańczowa,
  • 2 szt pomarańcze,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 3 łyżki spirytus

 

Sposób przygotowania:

Krem pomarańczowy
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody, przestudzić. Białka ubić na na sztywną pianę. Miskę z ubitymi białkami położyć nad garnkiem z gotująca się wodą, ciągle ubijając dodawać po 1 łyżce cukru, cukier waniliowy i żółtka. Gdy zaczną obsychać brzegi miski, zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie wlać sok wyciśnięty z pomarańczy, rozpuszczoną galaretkę i spirytus.

Tagi:

jajko jajka