Sposób przygotowania:
Krem pomarańczowy z sherry.
Pomarańcze umyć i obrać bardzo dokładnie ze skór i błonek, a z miąższu usunąć pestki łyżeczką. Miąższ z pomarańcz rozgnieść widelcem w miseczce. Żelatynę namoczyć w szklance z odrobiną zimnej wody. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć na parze z cukrem do białości, dodając odmierzoną dawkę alkoholu i dalej mieszać masę na małym ogniu. Następnie zestawić i wystudzić na boku. Dodać miąższ pomarańczowy do masy jajecznej, wymieszać, ubić białka na sztywną pianę, po czym połączyć ją z masą i napęczniałą żelatyną. Zmieszane składniki przełożyć do wysokich czarek i wstawić do lodówki na najwyższą półkę. Chłodzić przez 45 min. lub nawet godzinę. Po wyjęciu deser dekorować wiórkami lub pastylkami czekoladowymi.