marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem pomarańczowy z sherry.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pomarańcze umyć,obrać,usunąć błonki,a miąższ wybrać do miseczki.Część składników ubić na parze,a część ubijaczką.Połączyć całość.Chłodzić 1h

Krem pomarańczowy z sherry.

Składniki:

Krem pomarańczowy z sherry.

 

  • 2 duże pomarańcze,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki sherry,
  • 5-6 płatków żelatyny,
  • 1/3 szklanki zimnej wody,
  • 4 białka na pianę,
  • wiórki lub pastylki czekoladowe do ozdoby.

Sposób przygotowania:

Krem pomarańczowy z sherry.
Pomarańcze umyć i obrać bardzo dokładnie ze skór i błonek, a z miąższu usunąć pestki łyżeczką. Miąższ z pomarańcz rozgnieść widelcem w miseczce. Żelatynę namoczyć w szklance z odrobiną zimnej wody. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć na parze z cukrem do białości, dodając odmierzoną dawkę alkoholu i dalej mieszać masę na małym ogniu. Następnie zestawić i wystudzić na boku. Dodać miąższ pomarańczowy do masy jajecznej, wymieszać, ubić białka na sztywną pianę, po czym połączyć ją z masą i napęczniałą żelatyną. Zmieszane składniki przełożyć do wysokich czarek i wstawić do lodówki na najwyższą półkę. Chłodzić przez 45 min. lub nawet godzinę. Po wyjęciu deser dekorować wiórkami lub pastylkami czekoladowymi.