Krem szparagowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

przepis na 4 porcje, podawać od 11 m-ca życia...

Krem szparagowy

Składniki:

Krem szparagowy

 

  • 1 mała cebula
  • 1 por
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 średni ziemniak
  • 4 szklanki drobiowego rosołku
  • 1 mała filiżanka rzadkiej śmietanki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Krem szparagowy
Obierz cebulę i por, pokrój oddzielnie na drobną kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój. Umyj szparagi, usuń twarda część, przekrój na pół. Delikatną część pokrój i zanurz we wrzącej, osolonej wodzie na 2 minuty i odstaw. Rozgrzej oliwę z masłem i podduś por oraz cebulę przez około 5 minut. Pozostałą część szparagów pokrój i podduś razem z cebulą przez następne 5 minut, a następnie dodaj ziemniak. Po 4 minutach dolej rosołek i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie rozprowadź śmietaną, ponownie doprowadź do wrzenia. Po ostygnięciu wstaw do lodówki. Otrzymany krem podawaj z kawałkami wcześniej odłożonych szparagów.

Tagi:

szparagi