Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Krem waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niezastąpiony do przekładania ciast, babeczek, deserów

Krem waniliowy

Składniki:

Krem waniliowy

 

  • 1/2 l mleko,
  • 1 szt budyń waniliowy,
  • 1 szt żółtko jaja,
  • 4 łyżki mąka krupczatka,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 3 łyżki cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Krem waniliowy
W 1/3 szklanki mleko rozmieszać budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do rondelka wsypać mąkę krupczatkę, żółtko, cukier puder, wymieszać. Wlewać wrzące mleko, ciągle ucierać na kraju płyty kuchennej. Następnie wlać mleko rozmieszane z budyniem i jeszcze chwilę ucierać. Jeszcze ciepły krem wyłożyć na ciasto.