pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Krem waniliowy (2)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Krem nadaje się do ciasta jako nadzienie, które będzie później pieczone.

Krem waniliowy (2)

Składniki:

Krem waniliowy (2)

 

Sposób przygotowania:

Krem waniliowy (2)
Do garnka wlewamy 300 ml wody, 1 łyżeczkę soku z cytryny, wsypujemy 4 łyżki mąki kukurydzianej. Laskę wanilii tłuczemy ze 120 g cukru i również dodajemy do garnka. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy pojedynczo 3 żółtka. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu, po czym garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Taki krem możemy użyć jako nadzienie do ciasta, które będziemy później piec. Wystarczy wówczas wymieszać taki krem waniliowy z ubitą śmietaną kremówką (100 ml).