M_Sart

M_Sart

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Krem winoronowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowanie: 15 min Gotowanie: 25 min Chłodzenie: 2-3 godz.

Krem winoronowy

Składniki:

Krem winoronowy

 

  • Na 4-6 osób
  • 1 l soku z winogron ciemnych lub jasnych,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 50 g skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka do kawy płynnego karmelu,
  • 1 łyżeczka do kawy mielonego cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Krem winoronowy
Do rondelka przelać sok winogronowy, zagotować, następnie zmniejszyć ogień i na bardzo małym ogniu odparować, aż zostanie 0,75 ml płynu. Orzechy grubo posiekać. Skrobię kukurydzianą rozprowadzić w 0,1 l zimnej wody i przelać do wrzącego soku, energicznie mieszając trzepaczką lub drewnianą łyżką. Następnie, nie zdejmując z ognia, dodać karmel, cynamon i połowę orzechów. Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia i przelać do kieliszków lub pucharków. Posypać resztą orzechów i przed podaniem wstawić na 2-3 godz. do lodówki.

Tagi:

kawa winogrona