MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Krem z białych szparagów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Białe szparagi są nieco delikatniejsze w smaku niż zielone. Krem z nimi w roli głównej, z dodatkiem pietruszki i selera zdecydowanie na stałe wpisze się w nasze menu. Podałam z ziołowymi grzankami i szczypiorkiem.

Krem z białych szparagów Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Krem z białych szparagów

 

Sposób przygotowania:

Krem z białych szparagów
Pietruszkę i kawałek selera obieramy, myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do garnka z wodą.

Szparagi myjemy, obieramy cienko zaczynając tuż pod główką i kierując się ku dołowi (ja to zrobiłam obieraczką do warzyw, ale można też nożem), kroimy na 3-4 kawałki i dorzucamy do garnka. Wody w garnku powinno być tyle, aby tylko zakryła warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksujemy na gładki krem.

Rady:

Po zmiksowaniu można dodatkowo przetrzeć przez sitko, bo mogą się trafić drobne włókna. Zupę podałam z grzankami z czerstwego pieczywa: pokrojone w kostkę obsmażyłam na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek (3-4 łyżki) zmieszaną z ziołami prowansalskimi i słodką papryką, dlatego nie dodawałam do zupy tłuszczu (był w grzankach).

Bez grzanek dodałabym łyżkę oleju rzepakowego przed zmiksowaniem zupy, bo w tłuszczu rozpuszcza się wiele witamin.
Krem z białych szparagów
Z podanych proporcji wychodzi 2-3 porcje
Krem z białych szparagów
Do wody w garnku wrzucamy pokrojone pietruszkę i seler
Krem z białych szparagów
Dorzucamy do warzyw obrane i pokrojone szparagi
Krem z białych szparagów
Gdy warzywa zmiękną przyprawiamy przed miksowaniem
Krem z białych szparagów
Można podać z grzankami, choć pasuje też groszek ptysiowy

Tagi:

zupa zupa krem