Sposób przygotowania:
Krem z białych szparagów
Pietruszkę i kawałek selera obieramy, myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do garnka z wodą.
Szparagi myjemy, obieramy cienko zaczynając tuż pod główką i kierując się ku dołowi (ja to zrobiłam obieraczką do warzyw, ale można też nożem), kroimy na 3-4 kawałki i dorzucamy do garnka. Wody w garnku powinno być tyle, aby tylko zakryła warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksujemy na gładki krem.
Rady:
Po zmiksowaniu można dodatkowo przetrzeć przez sitko, bo mogą się trafić drobne włókna. Zupę podałam z grzankami z czerstwego pieczywa: pokrojone w kostkę obsmażyłam na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek (3-4 łyżki) zmieszaną z ziołami prowansalskimi i słodką papryką, dlatego nie dodawałam do zupy tłuszczu (był w grzankach).
Bez grzanek dodałabym łyżkę oleju rzepakowego przed zmiksowaniem zupy, bo w tłuszczu rozpuszcza się wiele witamin.
Szparagi myjemy, obieramy cienko zaczynając tuż pod główką i kierując się ku dołowi (ja to zrobiłam obieraczką do warzyw, ale można też nożem), kroimy na 3-4 kawałki i dorzucamy do garnka. Wody w garnku powinno być tyle, aby tylko zakryła warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksujemy na gładki krem.
Rady:
Po zmiksowaniu można dodatkowo przetrzeć przez sitko, bo mogą się trafić drobne włókna. Zupę podałam z grzankami z czerstwego pieczywa: pokrojone w kostkę obsmażyłam na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek (3-4 łyżki) zmieszaną z ziołami prowansalskimi i słodką papryką, dlatego nie dodawałam do zupy tłuszczu (był w grzankach).
Bez grzanek dodałabym łyżkę oleju rzepakowego przed zmiksowaniem zupy, bo w tłuszczu rozpuszcza się wiele witamin.