Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Krem botwinkowo-kokosowy z kiełkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Intrygujące połączenie kokosa i botwinki w pysznej, kremowej zupie podanej z kiełkami poleca się na zdrowy obiad :)

Krem botwinkowo-kokosowy z kiełkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem botwinkowo-kokosowy z kiełkami

 

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 plasterki imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 opakowanie ulubionych kiełków (u nas rzodkiewki )
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krem botwinkowo-kokosowy z kiełkami
Botwinkę myjemy, osuszamy, buraczki obieramy. Buraczki i łodyżki botwinki kroimy drobno. W garnku rozpuszczamy mało i przesmażamy przez 2 minuty pokrojone łodyżki i buraczki.

Do buraczków dodajemy pokrojone w paseczki liście botwinki i pokrojone w kostkę ziemniaki – smażymy 3-4 minuty.

Do warzyw dodajemy obrany ząbek czosnku i plasterki imbiru, podlewamy wszystko bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.

Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 15 minut.

Zupę odstawiamy aby lekko przestygła, blendujemy. Ponownie zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę serwujemy gorącą, posypaną kiełkami, smacznego :) 
Krem botwinkowo-kokosowy z kiełkami
Ziemniaki, czosnek, botwinkę kroimy w drobną kostkę
Krem botwinkowo-kokosowy z kiełkami
Na maśle przesmażamy pokrojonego buraka i łodyżki botwinki
Krem botwinkowo-kokosowy z kiełkami
Dodajemy ziemniaki i liście botwinki smazmy 4 minuty, zalewamy bulionem gotujemy
Krem botwinkowo-kokosowy z kiełkami
Do zupy wlewamy mleko koskowe gotujemy parę minut, blendujemy

Tagi:

zupa