Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Penne z białymi szparagami i kurczakiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny i szybki makaron ze szparagami i kurczakiem muśniętymi białym winem i śmietanką, idealny obiad po męczącym dniu - polecam :)

Penne z białymi szparagami i kurczakiem

Składniki:

Penne z białymi szparagami i kurczakiem

 

  • 400 gram makaronu penne
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina (możecie dać ulubione białe wino )
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • Garść natki pietruszki – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Penne z białymi szparagami i kurczakiem
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Kurczaka myjemy, osuszamy kroimy w kostkę, oprószamy go lekko solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na złoty kolor. Przesmażonego kurczaka przekładamy na talerzyk.

Szparagi myjemy i obieramy, kroimy na kawałki odpowiadające wielkością makaronowi penne. Główki szparagów odkładamy na bok. Na patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła i przesmażamy przez minutę posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Po minucie dodajemy końcówki szparagów, wlewamy białe wino i bulion i dusimy około 5 minut ( po tym czasie połowa płynu powinna odparować.

Do szparagów dodajemy przesmażonego wcześniej kurczaka i dusimy 2 minuty- dodajemy główki szparagów i dusimy kolejne 2-3 minuty. Na patelnie wlewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy 1 minutę.