Sposób przygotowania:
Penne z białymi szparagami i kurczakiem
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Kurczaka myjemy, osuszamy kroimy w kostkę, oprószamy go lekko solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na złoty kolor. Przesmażonego kurczaka przekładamy na talerzyk.
Szparagi myjemy i obieramy, kroimy na kawałki odpowiadające wielkością makaronowi penne. Główki szparagów odkładamy na bok. Na patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła i przesmażamy przez minutę posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Po minucie dodajemy końcówki szparagów, wlewamy białe wino i bulion i dusimy około 5 minut ( po tym czasie połowa płynu powinna odparować.
Do szparagów dodajemy przesmażonego wcześniej kurczaka i dusimy 2 minuty- dodajemy główki szparagów i dusimy kolejne 2-3 minuty. Na patelnie wlewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy 1 minutę.
Kurczaka myjemy, osuszamy kroimy w kostkę, oprószamy go lekko solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na złoty kolor. Przesmażonego kurczaka przekładamy na talerzyk.
Szparagi myjemy i obieramy, kroimy na kawałki odpowiadające wielkością makaronowi penne. Główki szparagów odkładamy na bok. Na patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła i przesmażamy przez minutę posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Po minucie dodajemy końcówki szparagów, wlewamy białe wino i bulion i dusimy około 5 minut ( po tym czasie połowa płynu powinna odparować.
Do szparagów dodajemy przesmażonego wcześniej kurczaka i dusimy 2 minuty- dodajemy główki szparagów i dusimy kolejne 2-3 minuty. Na patelnie wlewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy 1 minutę.
Marika-
Igraszki Losu
Holly
Igraszki Losu
super, cieszę się bardzo, że smakowało :)