Sposób przygotowania:
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce. Górne łodygi obrać cieniutko z skórki i wkładać do wody z sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniały. Dolne części szparagów obrać. Zagotować szklankę bulionu dodać dolne części i obierki ze szparagów. Gotować około 15 minut. Całość przetrzeć przez gęste sitko. Masło podgrzać dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem i lekko podsmażyć. Dodać odsączone z wody szparagi, zalać szklanką bulionu, wlać przetarte szparagi i gotować do miękkości. Wyjąć kilka szparagów do dekoracji. Resztę zmiksować na krem. Kremówkę zmiksować z żółtkami, wlać i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z kluseczkami kukurydzianymi. Kluski kukurydziane: zagotować wodę z solą, wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień i mieszając gotować około 2-3 minuty. Rozsmarować cienko na foli i ostudzić. Za pomocą foremek wykroić różne wzorki.
zbysiowa
alaaa
zbysiowa
szkoda ze tak krótko..