SUPERPRZEPIS

Kremowa zupa z białych szparagów

  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kremowa zupa z białych szparagów Więcej zdjęć (5)

Pyszna biała, kremowa zupa

Składniki:

Kremowa zupa z białych szparagów

 

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z białych szparagów
Obraną, posiekaną cebulę podsmażamy na łyżce oliwy w garnku z grubym dnem. Jak cebula się zeszkli, to dorzucamy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, całość smażymy 2 minuty, ciągle mieszając i zalewamy bulionem. Przykrywamy garnek. W tym czasie przygotowujemy szparagi. Obieramy je ze zdrewniałej skórki i przecinamy w poprzek na pół. Górne części odkładamy- możemy zrobić z nich sałatkę, lub po prostu ugotować na parze i zjeść z parmezanem, a to co nam zostało kroimy na mniejsze kawałki. Jak woda w garnku się zagotuje, to czekamy 5 minut i dorzucamy pokrojone szparagi, gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie- zajmie to ok. 15 minut. Następnie zupę miksujemy na jednolity, gładki krem, możemy po rozdrobnieniu blenderem jeszcze przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne. Kremową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jak za bardzo wystygłą, to chwilę podgrzewamy i podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego.
Kremowa zupa z białych szparagów
Obrane szparagi przekrajamy na pół do zupy wykorzystamy dolną część
Kremowa zupa z białych szparagów
Dolną część szparagów kroimy na mniejsze kawałki
Kremowa zupa z białych szparagów
W garnku na oliwie podsmażamy cebulkę z ziemniakami
Kremowa zupa z białych szparagów
Zupę miksujemy na gładki krem za pomocą blendera

Tagi:

szparagi