edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Krem z buraków z gruszką i chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Piękna kolorystycznie, ciekawa smakowo, zupa krem z buraków i gruszek. Dość ostry smak doskonale łagodzi dodany zamiast śmietany półtłusty twaróg

Krem z buraków z gruszką i chrzanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z buraków z gruszką i chrzanem

 

  • 75 dag buraczków ćwikłowych
  • 2 duże gruszki
  • 1 cebula
  • 3 szklanki bulionu warzywnego + na ewentualne rozrzedzenie
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka tartego ostrego chrzanu
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • półtłusty twaróg

 

Sposób przygotowania:

Krem z buraków z gruszką i chrzanem
Buraczki dokładnie wyszorować, obrać i pokroić w kostkę. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojone buraczki i smażyć uważając, żeby się nie przypaliły, około 5 minut. Dodać pokrojone gruszki, posiekane cebule, podlać 1/3 szklanki wody i poddusić przez kilkanaście minut często mieszając. Wlać bulion, rondel przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować i ponownie zagrzać. Jeśli jest zbyt gęsta, dolać jeszcze bulionu lub wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i chrzanem. Zupę podać posypaną pokruszonym twarogiem.
Krem z buraków z gruszką i chrzanem
Pokrojone w kostkę buraczki obsmażyć na oleju.
Krem z buraków z gruszką i chrzanem
Dodać pokrojone gruszki i posiekaną cebulę.
Krem z buraków z gruszką i chrzanem
Zalać bulionem i gotować pod przykryciem do miękkości.
Krem z buraków z gruszką i chrzanem
Zmiksowaną zupę doprawić do smaku chrzanem i pozostałymi przyprawami.

Tagi:

tarta buraki