Sposób przygotowania:
Krem z buraków z gruszką i chrzanem
Buraczki dokładnie wyszorować, obrać i pokroić w kostkę. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojone buraczki i smażyć uważając, żeby się nie przypaliły, około 5 minut. Dodać pokrojone gruszki, posiekane cebule, podlać 1/3 szklanki wody i poddusić przez kilkanaście minut często mieszając. Wlać bulion, rondel przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować i ponownie zagrzać. Jeśli jest zbyt gęsta, dolać jeszcze bulionu lub wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i chrzanem. Zupę podać posypaną pokruszonym twarogiem.