Sposób przygotowania:
Krem z buraczków z fasolą i pierożkamiUmyte i pokroić warzywa. Umyć skrzydełka i udko. Ułożyć w garnku. Zalać wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i szczyptę vegety. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie godzinę.
Z wywaru wyjąć mięso .Odłożyć górne udko na potem , a ze skrzydełek obrać mięso odrzucając kości , skórki i chrząstki. Zmielić ( w Rozdrabniaczu ).Dodać otręby i tymianek ( połowę ). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do wywaru dodać suszone buraczki i gotować 30 minut.
W czasie gotowania wywaru z buraczkami nastawić osoloną wodę na pierogi ( z olejem).
Mąkę zaparzyć wrzącą wodą- posolić szczyptą soli. Wyrobić elastyczne ciasto- zawinąć w folię spożywczą by nie obeschło.
Rozwałkować i wycinać kieliszkiem do jajek małe krążki. Nadziewać farszem i zlepiać pierożki ( wyszło mi 21 pierożków)
Wrzucać na wrzącą wodę i gotować pół minuty od wypłynięcia. Wyłowić łyżką cedzakową.
Gorącą zupę zmiksować w malakserze razem ze śmietaną ( po odrzuceniu liścia laurowego, ziela angielskiego, pora, szalotki ) . Doprawić do smaku pieprzem , maggi , sokiem z cytryny.
Fasolkę dodać do zmiksowanej zupy ( odłożyć 3 łyżki fasoli bez sosu do dekoracji).
Podawać krem buraczany z ułożoną na nim fasolką i pierożkami . Posypać po wierzchu odrobiną otartych świeżych listków tymianku.
* Udko odkładam bo było by za dużo farszu do pierożków , chyba , że chcę zrobić na zapas . Wtedy robię więcej ciasta i przerabiam na farsz całe mięso z zupy.
** Suszone buraczki wykorzystuję jako dodatek do barszczu ze świeżych buraków lub na takie kremy ( same są moim zdaniem za mało intensywne w smaku).