Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krem z buraczków z fasolą i pierożkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Robiłam już krem z czerwonych buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem podałam z pierożkami z mięsa z zupy.

Krem z buraczków z fasolą i pierożkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z buraczków z fasolą i pierożkami

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 górne udko z kurczaka
  • 2,5 dag suszonych buraków
  • 1 marchewka czerwona
  • 1/4 pietruszki
  • kawałek selera ( taki jak kawałek pietruszki)
  • kawałek pora
  • 1 szalotka
  • 1 ziemniak – średniej wielkości
  • 1 puszka fasoli białej w sosie pomidorowym ( 400 g)
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • pieprz mielony
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżeczki otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki mąki na pierogi + do podsypywania
  • 1/4 szklanki wrzątku ( do pierogów)
  • sól
  • szczypta pieprzu
  • szczypta vegety ( Jarzynki, Kucharka)
  • maggi w płynie
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Krem z buraczków z fasolą i pierożkami


Umyte i pokroić warzywa. Umyć skrzydełka i udko. Ułożyć w garnku. Zalać wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i szczyptę vegety. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie godzinę.



Z wywaru wyjąć mięso .Odłożyć górne udko na potem , a ze skrzydełek obrać mięso odrzucając kości , skórki i chrząstki. Zmielić ( w Rozdrabniaczu ).Dodać otręby i tymianek ( połowę ). Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Do wywaru dodać suszone buraczki i gotować 30 minut.



W czasie gotowania wywaru z buraczkami nastawić osoloną wodę na pierogi ( z olejem).

Mąkę zaparzyć wrzącą wodą- posolić szczyptą soli. Wyrobić elastyczne ciasto- zawinąć w folię spożywczą by nie obeschło.



Rozwałkować i wycinać kieliszkiem do jajek małe krążki. Nadziewać farszem i zlepiać pierożki ( wyszło mi 21 pierożków)



Wrzucać na wrzącą wodę i gotować pół minuty od wypłynięcia. Wyłowić łyżką cedzakową.



Gorącą zupę zmiksować w malakserze razem ze śmietaną ( po odrzuceniu liścia laurowego, ziela angielskiego, pora, szalotki ) . Doprawić do smaku pieprzem , maggi , sokiem z cytryny.



Fasolkę dodać do zmiksowanej zupy ( odłożyć 3 łyżki fasoli bez sosu do dekoracji).



Podawać krem buraczany z ułożoną na nim fasolką i pierożkami . Posypać po wierzchu odrobiną otartych świeżych listków tymianku.



* Udko odkładam bo było by za dużo farszu do pierożków , chyba , że chcę zrobić na zapas . Wtedy robię więcej ciasta i przerabiam na farsz całe mięso z zupy.



** Suszone buraczki wykorzystuję jako dodatek do barszczu ze świeżych buraków lub na takie kremy ( same są moim zdaniem za mało intensywne w smaku).
Krem z buraczków z fasolą i pierożkami
Ugotować wywar z warzyw i mięsa a potem po wyjęciu miesa dorzucić suszone buraczki i gotować dalej
Krem z buraczków z fasolą i pierożkami
Odłożyć udko na potem a ze skrzydełek i otrąb zrobic farsz do pierożków
Krem z buraczków z fasolą i pierożkami
Ugotować malutkie pierożki z farszem z drobiu
Krem z buraczków z fasolą i pierożkami
Z zupy ze śmietaną zrobić krem -miksując w malakserze