Sposób przygotowania:
Krem z buraków z ziemniakami
Buraki obieramy, płuczemy, zalewamy zimną wodą i stawiamy na niewielki ogień. Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i dodajemy do buraków, kiedy te już się gotują ok 10 min. Dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy razem ok 30 min. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, selera obieramy, myjemy i kroimy na 2 części, Wrzucamy do gotującej się zupki. Całość gotujemy do miękkości. Z zupy wyjmujemy mięsko, resztę składników miksujemy w blenderze. Zblendowany krem stawiamy na palnik, podgrzewamy, dodajemy ocet i śmietankę. Doprawiamy do smaku pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości (najlepiej na parze). Zieloną cebulkę siekamy drobno. Do talerza nakładamy ziemniaki, posypujemy cebulką i wlewamy krem.