Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Krem z buraków z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobry krem który idealnie smakuje z ziemniakami i cebulką

Krem z buraków z ziemniakami

Składniki:

Krem z buraków z ziemniakami

 

  • 6 średniej wielkości buraków czerwonych
  • 3 skrzydełka
  • 1 marchewka
  • 1/4 selera
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany słodkiej 12%
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 10 średnich ziemniaków (może być mniej lub więcej zależy od ilości osób)
  • 1 pęczek zielonej cebulki

Sposób przygotowania:

Krem z buraków z ziemniakami
Buraki obieramy, płuczemy, zalewamy zimną wodą i stawiamy na niewielki ogień. Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i dodajemy do buraków, kiedy te już się gotują ok 10 min. Dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy razem ok 30 min. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, selera obieramy, myjemy i kroimy na 2 części, Wrzucamy do gotującej się zupki. Całość gotujemy do miękkości. Z zupy wyjmujemy mięsko, resztę składników miksujemy w blenderze. Zblendowany krem stawiamy na palnik, podgrzewamy, dodajemy ocet i śmietankę. Doprawiamy do smaku pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości (najlepiej na parze). Zieloną cebulkę siekamy drobno. Do talerza nakładamy ziemniaki, posypujemy cebulką i wlewamy krem.