Sposób przygotowania:
Krem z pieczonych buraków
Marchewkę , pietruszkę i seler obieramy z skórki. Buraki czerwone ale wybieramy małe sztuki dobrze myjemy odcinamy końcówki i zawijamy w folie aluminiową. Wstawiamy do pieca do nagrzanego pieca na ok 40 min w 180 stopni. Następnie gotujemy wywar warzywny. Do garnka wkładamy pokrojoną marchewkę ,seler, pietruszkę i obrane całe ziemniaki . Dodajemy liść laurowy i sól do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw. Odcedzamy bulion , zostawiając w bulionie tylko ziemniaki ja dodałam jeszcze 2 szklanki gotowego bulionu. Kiedy buraki zrobią się miękkie wyciągamy je z pieca i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce . dodajemy do bulionu - zagotowujemy. Gotujemy ok 15 min. Następnie wszystko miksujemy na krem. dodajemy barszcz instant z torebki . Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę 30 procent - zagotowujemy.