EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Krem z zielonego groszku z trawą cytrynową i miętą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Niezwykły, aromatyczny krem z bogatego w witaminy zielonego groszku z zaskakującymi, dającymi obłędny efekt smakowy dodatkami w postaci trawy cytrynowej i mięty pieprzowej. Smakuje rewelacyjnie.

Krem z zielonego groszku z trawą cytrynową i miętą

Składniki:

Krem z zielonego groszku z trawą cytrynową i miętą

 

  • 500 g mrożonego zielonego groszku
  • 10 cm białej części pora
  • 2 cebule
  • 2 łyżki posiekanej mięty pieprzowej
  • 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 200 g serka mascarpone
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Krem z zielonego groszku z trawą cytrynową i miętą

ETAP 1:

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU, TRAWĄ CYTRYNOWĄ I MIĘTĄ
Pokroić bardzo drobno zrumienić na oliwie

Por i cebulę umyć i obrać następnie drobno pokroić, por w paski a cebulę w piórka. Wrzucić do garnka i zrumienić na rozgrzanym oleju. Dodać bulion drobiowy i zagotować.

ETAP 2:

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU, TRAWĄ CYTRYNOWĄ I MIĘTĄ
zielony groszek rozmrozić i dodać do bulionu

Następnie do bulionu dodać rozmrożony zielony groszek, gotować kilka minut. Doprawić sokiem z cytryny, miętą, trawą cytrynową. Wszystko dokładnie zmiksować na gładki krem i na końcu dodać serek mascarpone. Wymieszać i doprawić solą morską i pieprzem.

ETAP 3:

Podawać z łyżką jogurtu naturalnego .


Tagi:

groszek