Sposób przygotowania:
Kremowa zupa brokułowa z jaglanymi kluseczkamiETAP 1:
Ziemniaki i dymkę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Na patelnię wlać trochę bulionu i zmyć pozostałości po smażonych warzywach. Przelać do garnka. Gotować ok 15 min po czym dodać brokuła rozdrobnionego na różyczki. Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować blenderem na gładki krem. Przyprawić.
ETAP 2:
Surową kaszę jaglaną wsypać na suchą patelnię i prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć. Należy uważać żeby nie przypalić. Kaszę zalać ostrożnie wrzątkiem i dokładnie wypłukać. Przecedzić, przełożyć do garnuszka i zalać 1 szklanką gorącej wody. Gotować na małym ogniu do miękkości, ok 15 min.
ETAP 3:
Do przestudzonej kaszy dodać jajko, mąkę i sól. Zmiksować blenderem (niekoniecznie) i maczając łyżeczkę w wodzie nabierać porcję ciasta. Kłaść na osolony wrzątek, a kiedy kluski wypłyną do wierzchy wybierać łyżką cedzakową.
Kluski podawać z gorącą zupą brokułową, posypując wierzch rzeżuchą. Smacznego
Magdalena88
Mniam1