eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1692]

Kremowa zupa z groszku Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kremowa zupa z zielonego groszku,podana z grzankami.

Kremowa zupa z groszku Eli

Składniki:

Kremowa zupa z groszku Eli

 

  • 2 opakowania mrożonego groszku zielonego-800 g
  • 3 kostki bulionowe
  • 2 kostki serka topionego beż dodatków-200 g
  • ewentualnie 1 łyżkę mąki pszennej do zagęszczenia

 

  • 2 duże bułki
  • 10 dkg masła

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z groszku Eli
Bułki pokroić w kostkę.Na patelni roztopić masło,dodać bułki,wymieszać i smażyć na złoty kolor co jakiś czas mieszając. Zagotować 1.5 litra wody,wrzucić zamrożony groszek,dodać kostki bulionowe i gotować do miękkości groszku.Część groszku wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć.Do zupy dodać pokrojone serki topione i razem zmiksować.Gdyby zupa była za rzadka,można zagęścić łyżką mąki przennej.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do zupy i zagotować.Zupę wlać do talerzy,dodać grzanki i odłożony groszek.Smacznego!

Tagi:

groszek