Sposób przygotowania:
Grochówka z boczkiem i kiełbasą
Groch namaczamy (najlepiej całą noc), płuczemy, następnie zalewamy ok. 3l wody. Dodajemy por i pietruszkę w całości oraz marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę. Przyprawiamy.
Gotujemy aż warzywa zmiękną, a groch się rozpadnie. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w kawałki, cebulę w piórka.
Przesmażamy na oleju cebulę, boczek i kiełbasę, dodajemy do wywaru. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Na koniec wyjmujemy por i pietruszkę, doprawiamy śmietaną. Można również dodać suszony majeranek.
Gotujemy aż warzywa zmiękną, a groch się rozpadnie. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w kawałki, cebulę w piórka.
Przesmażamy na oleju cebulę, boczek i kiełbasę, dodajemy do wywaru. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Na koniec wyjmujemy por i pietruszkę, doprawiamy śmietaną. Można również dodać suszony majeranek.