Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Kremowo - pikantny sos paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny do białych mięs, mięsa mielonego, ryżu, kasz i makaronów. Kremowy, pikantny, idealny do zimowych obiadów sos paprykowy do przechowywania w słoikach.

Kremowo - pikantny sos paprykowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kremowo - pikantny sos paprykowy

 

  • 3 kg papryk ( miks czerwonej, żółtej i zielonej)
  • 2 małe (!) papryczki chili - świeże lub suszone
  • 6 cebuli
  • puszka mleczka kokosowego (400 g)
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • po jednej łyżce bazylii i oregano
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Kremowo - pikantny sos paprykowy
Z podanych proporcji wychodzi ok. 2,2 litra sosu. Przepis : Pokrój warzywa. z papryki pozbądź się nasion. Bardzo ważne : z papryczki chili pozbądź się nasion - nie dodawaj ich do sosu a jeżeli nie lubisz pikantnych potraw to dodaj jedną bądź wcale. Zeszklij cebulę - smaż ok. 3 minut, nie więcej. Dodaj 1/3 z pokrojonych papryk, kiedy ta porcja trochę zmięknie - dodawaj kolejne. Duś przez ok. 50 minut, tak żeby skórka z nich odchodziła a następnie dodaj przyprawy, koncentrat, mleczko kokosowe, zagotuj, skosztuj, czy nie potrzeba więcej soli ( ja używam jej bardzo mało) i odstaw do wystygnięcia. Następnie zblenduj (po zblendowaniu smak kokosu nie będzie w sosie wyczuwalny) i przełóż do słoików. Pasteryzuj je przez ok. 10 min. , wyciągnij, postaw na zakrętkach i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Kremowo - pikantny sos paprykowy
Do zeszklonej cebuli dodaj 1/3 pokrojonych papryk
Kremowo - pikantny sos paprykowy
Kiedy całość warzyw będzie już podduszona, dodaj koncentrat, przyprawy oraz mleczko kokosowe.
Kremowo - pikantny sos paprykowy
pozostaw do wystygnięcia i zblenduj na gładką masę

Tagi:

papryka