goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Paprykowy przysmak węgierski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idealny jako dodatek do pikantnych sosów, jako sos do smarowania spodu pizzy, zapiekanek.

Paprykowy przysmak węgierski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykowy przysmak węgierski

 

 

  • zalewa:
  • olej 1/2 l
  • ocet 1 1/2 szklanka
  • cukier 1/2 kg
  • kostka rosołowa 3 sztuki
  • wegeta 1 łyżka
  • liść laurowy
  • ziele angieskie

Sposób przygotowania:

Paprykowy przysmak węgierski
Obydwie papryki oczyszczamy, mielimy w maszynce do mięsa (każdą z osobna). Pestki z ostrej papryki odkładamy w razie potrzeby zaostrzenia smaku sosu. Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy paprykę słodką i gotujemy ją około 15-20 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, liście laurowe oraz przecier pomidorowy. Całość gotujemy około 15 minut. Na koniec dodajemy ostrą paprykę - stopniowo, by sos nie wyszedł zbyt ostry. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików, nie pasteryzujemy.
Paprykowy przysmak węgierski
Obie papryki mielimy w maszynce do mięsa
Paprykowy przysmak węgierski
Paprykę przekłądamy do gotującej się zalewy
Paprykowy przysmak węgierski
Dodajemy pozostałe przyprawy (ziele angielskie i liście laurowe)
Paprykowy przysmak węgierski
Na koniec dodajemy zmiksowaną ostrą paprykę

Tagi:

papryka