klaryska

klaryska

Kucharz
[Przepisów: 5]

Pulpety rybne w sosie pomidorowo-paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dietetyczne pulpety rybne gotowane na parze z warzywami w pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym z kiełkami wiesiołka. Smaczne i proste!

Pulpety rybne w sosie pomidorowo-paprykowym

Składniki:

Pulpety rybne w sosie pomidorowo-paprykowym

 

  • 1x Warzywa na patelnię - Warzywa na patelnię Hortex pół puszki pomidorów

  • 3 łyżki ostrego sosu Ajvar

  • 3 łyżki oleju

  • garść kiełków wiesiołka (inne też się sprawdzą)


  • Na pulpety:

  • 0,5 kg dorsza

  • pół sporej cebuli
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

  • przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Pulpety rybne w sosie pomidorowo-paprykowym
W celu przygotowania pulpetów rybnych, drobno posiekane składniki miksujemy na gładką masę i przyprawiamy. Odstawiamy na chwilę do lodówki, po czym gotujemy na parze przez ok. 20 minut. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy zawartość mrożonki "Warzywa na patelnię". Gdy warzywa już lekko zmiękną, dodajemy pomidory z puszki oraz pikantny sos Ajvar. Gotujemy jeszcze przez chwilę do uzyskania pożądanej konsystencji dania. Gdy pulpety są już gotowe, wykładamy je wraz z warzywami na talerz i dekorujemy ulubionymi kiełkami. Smacznego!