Sposób przygotowania:
Kremowo - pikantny sos paprykowy
Z podanych proporcji wychodzi ok. 2,2 litra sosu. Przepis : Pokrój warzywa. z papryki pozbądź się nasion. Bardzo ważne : z papryczki chili pozbądź się nasion - nie dodawaj ich do sosu a jeżeli nie lubisz pikantnych potraw to dodaj jedną bądź wcale. Zeszklij cebulę - smaż ok. 3 minut, nie więcej. Dodaj 1/3 z pokrojonych papryk, kiedy ta porcja trochę zmięknie - dodawaj kolejne. Duś przez ok. 50 minut, tak żeby skórka z nich odchodziła a następnie dodaj przyprawy, koncentrat, mleczko kokosowe, zagotuj, skosztuj, czy nie potrzeba więcej soli ( ja używam jej bardzo mało) i odstaw do wystygnięcia. Następnie zblenduj (po zblendowaniu smak kokosu nie będzie w sosie wyczuwalny) i przełóż do słoików. Pasteryzuj je przez ok. 10 min. , wyciągnij, postaw na zakrętkach i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.