Muzzy

Muzzy

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Krewetki w cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krewetki smażone w cieście - doskonała przystawka - szybko i łatwo się przygotowuje, świetnie smakuje.

Krewetki w cieście

Składniki:

Krewetki w cieście

 

  • 300-400 g surowych krewetek - obranych, bez głów, z ogonkiem
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml wody
  • 200 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
  • olej do głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania:

Krewetki w cieście
Czosnek obrać, rozgnieść. Krewetki posypać niewielką ilością soli i rozgniecionym czosnkiem. Odstawić do lodówki na kilka minut. W tym czasie przygotować ciasto. Z mąki osypać kilka łyżek na płaski talerz - do obtaczania krewetek. Następnie do pozostałej mąki dodać proszek do pieczenia, kurkumę, sól i wymieszać. Sodę rozpuścić w wodzie - wlać do naczynia z mąką. Dokładnie wymieszać - ciasto powinno być lejące ale dość gęste. W rondlu rozgrzać olej - powinien być głęboki na 4-5 cm. Krewetki obtaczać w mące trzymając za ogonek, następnie moczyć w cieście i wrzucać na gorący olej. Ja wrzucam jednorazowo 4-5 sztuk - wówczas olej nie traci temperatury. Smażyć ok. 2-3 minuty, aż krewetki wypłyną na powierzchnię i skręcą się. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem majonezowym i cytryną.