Sposób przygotowania:
Krewetki w cieście
Czosnek obrać, rozgnieść. Krewetki posypać niewielką ilością soli i rozgniecionym czosnkiem. Odstawić do lodówki na kilka minut. W tym czasie przygotować ciasto. Z mąki osypać kilka łyżek na płaski talerz - do obtaczania krewetek. Następnie do pozostałej mąki dodać proszek do pieczenia, kurkumę, sól i wymieszać. Sodę rozpuścić w wodzie - wlać do naczynia z mąką. Dokładnie wymieszać - ciasto powinno być lejące ale dość gęste. W rondlu rozgrzać olej - powinien być głęboki na 4-5 cm. Krewetki obtaczać w mące trzymając za ogonek, następnie moczyć w cieście i wrzucać na gorący olej. Ja wrzucam jednorazowo 4-5 sztuk - wówczas olej nie traci temperatury. Smażyć ok. 2-3 minuty, aż krewetki wypłyną na powierzchnię i skręcą się. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem majonezowym i cytryną.
rozmarzona.marzena
Muzzy
Ostatnio udało mi się kupić w lidlu - wprawdzie mrożone, ale nie gotowane. Można też spróbować w makro - najlepiej na drugi dzień rano po dostawie ;)