ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Krewetki w cieście piwnym 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne krewetki w chrupiącej panierce.

Krewetki w cieście piwnym 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krewetki w cieście piwnym 2

 

  • 300 g mrożonych krewetek
  • 200 ml piwa
  • 150 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • słodka papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krewetki w cieście piwnym 2
Krewetki rozmrażamy, obieramy z pancerzy, usuwamy jelito. Umieszczamy w misce, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i szczyptę słodkiej papryki, i w takiej zalewie trzymamy je co najmniej godzinę. Przygotowujemy ciasto piwne: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, i szczyptą papryki słodkiej, dodajemy piwo, i odrobinę soli. Za pomocą miksera robimy ciasto o lejącej się konsystencji. Zamarynowane krewetki moczymy w cieście i smażymy w głębokim oleju. Podajemy z sałatką. Smacznego!
Krewetki w cieście piwnym 2
Możemy użyć krewetek mrożonych jak i świeżych.
Krewetki w cieście piwnym 2
Aromatyczna marynata nada krewetkom wyjątkowego smaku.
Krewetki w cieście piwnym 2
Ciasto piwne jest bardzo proste do wykonania.
Krewetki w cieście piwnym 2
Krewetki smażymy z obu stron w głębokim tłuszczu.

Tagi:

piwo krewetki