mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Krojone ogórki w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ogórki krojone są bardzo fajne zimą do obiadu. Robiąc je wykorzystuję ogórki nieforemne które do kiszenia się nie nadają.

Krojone ogórki w zalewie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krojone ogórki w zalewie

 

  • ogórki zielone
  • 1 litr wody
  • 1/3 szklanki octu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka cukru czubata
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula mała

Sposób przygotowania:

Krojone ogórki w zalewie
Ogórki obieram i kroję na plastry. Marchewkę obieram, myję i kroję na plastry. Wodę wlewam do garnka, dodaję cukier, sól, gorczycę, cebule pokrojoną na pióra, ocet, plastry marchewki i zagotowuję. Odstawiam do ostygnięcia. Ogórki przekładam do zalewy zimnej i odstawiam na godzinę. Przekładam do słoików plastry ogórka i marchewki, dolewam zalewę i zakręcam słoiki. Słoiki zagotowuje pięć minut. Po wyjęciu ich z garnka odwracam do góry dnem.
Krojone ogórki w zalewie
ogórki obrane umyte i pokrojone na plasterki
Krojone ogórki w zalewie
marchewka obrana i pokrojona na plasterki
Krojone ogórki w zalewie
zalewa ugotowana z zielem angielskim i gorczycą
Krojone ogórki w zalewie
ogórki i marchewka pokrojona dodana do słoików

Tagi:

ogórki