aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Królik w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozpływający się w ustach królik przygotowany w lekko słodkim a zarazem wyrazistym w smaku sosie śmietanowym. Tak przygotowany królik idealnie współgra z ziemniakami i kapustą kiszoną.

Królik w sosie śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królik w sosie śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Królik w sosie śmietanowym
Królika myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i solą ziołową, odstawiamy na 30 minut. Na patelni mocno rozgrzewamy olej, wkładamy na niego królika i smażymy aż lekko się zrumieni.

W osobnym garnku podgrzewamy kremówkę i dodajemy do niej Kucharka, mieszamy. Do ciepłej śmietany przekładamy podsmażonego królika.

Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie a śmietana odparuje i otrzymamy z niej delikatny sos.

Co jakiś czas wierzch mięsa polewamy śmietaną, chyba że jest ono całkowicie przykryte kremówką. Na 10 minut przed końcem dodajemy obrane i przekrojone ząbki czosnku i doprawiamy Maggi.

Królika w śmietanie podajemy z ziemniakami i kapustą kiszoną.
Królik w sosie śmietanowym
Umytego królika przyprawiamy solą i solą ziołową.
Królik w sosie śmietanowym
Następnie obsmażamy do lekkiego zrumienienia.
Królik w sosie śmietanowym
W garnku mieszamy kremówkę z Kucharkiem.
Królik w sosie śmietanowym
Do ciepłej kremówki przekładamy królika i dusimy do miękkości.