Sposób przygotowania:
Królik w sosie warzywno -śmietanowym
Mięso myjemy kroimy na porcje. Warzywa obieramy myjemy trzemy na tarce jarzynowej ,por kroimy na krążki . Do garnka wlewamy około 1,5 litra wody dodajemy ziele i liść laurowy solimy i doprowadzamy do wrzenia ,następnie wrzucamy na wrzątek mięso z królika ,dodajemy starte warzywa i pokrojony por i dusimy pod przykryciem około 1,5 godz aż mięso będzie miękkie,wyjmujemy mięso na miseczkę liście i ziele wyciągamy i wyrzucamy a sos warzywny miksujemy blenderem na krem.Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Z mąki robimy zawiesinę i wlewamy do sosu i gotujemy do momentu aż zacznie gęstnieć ,odstawiamy z ognia, odlewamy 3 łyżki sosu i rozrabiamy ze śmietaną wlewamy do sosu i wkładamy mięso . Wszystko razem wymieszać i podawać,najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i sałatką z kapusty kiszonej. Polecam bo danie jest pożywne i apetyczne a mięso z królika zdrowe.