Sposób przygotowania:
Królik w sosie śmietanowym
1. Tuszkę z królika podzielić na mniejsze kawalki i zalać mlekiem i odstawić na całą noc do lodówki.
2. Mięso wyciągnąć z mleka i osuszyć, posypać solą i pieprzem
3. W rondlu rozgrzać masło i usmażyć królika z każdej strony na lekko rumiany kolor.
4. Dodać 1/2 szklanki wody, posypać rozmarynem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
5. Śmietanę wymieszać w kubeczku z solą, pieprzem, szczyptą papryki i wlać do rondla z mięsem. Chwilę pogotować, aż sos zrobi się gęsty. Posypać natką pietruszki.
2. Mięso wyciągnąć z mleka i osuszyć, posypać solą i pieprzem
3. W rondlu rozgrzać masło i usmażyć królika z każdej strony na lekko rumiany kolor.
4. Dodać 1/2 szklanki wody, posypać rozmarynem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
5. Śmietanę wymieszać w kubeczku z solą, pieprzem, szczyptą papryki i wlać do rondla z mięsem. Chwilę pogotować, aż sos zrobi się gęsty. Posypać natką pietruszki.