Staropolscy szlachcice nie wyobrażali sobie niegdyś uczty bez zaserwowania potraw z królika. Wyborne potrawki, blachy z pasztetami czy pieczone mięso królicze gościło na suto zastawionych stołach i cieszyło podniebienia wąsatych mości panów.
Dzisiaj nie trzeba wyprawiać uczty, by delektować się doskonałym mięsem królika. Można przygotować go w domowym zaciszu i zaskoczyć gości niespotykanym na co dzień smakiem.
Królik ma dosyć twarde i wymagające w obróbce mięso, jest jednak pyszny i wiele gospodyń przygotowuje go w wersji duszonej, ewentualnie w asyście różnokolorowych warzyw. Taki gulasz doskonale smakuje z kaszą lub ziemniaczanym puree. Alternatywą dla takiej postaci mięsa jest królik pieczony w piekarniku. Zarówno w sosie własnym, sosie śmietanowym czy myśliwskim stanowi kompletne danie i jest nie lada gratką dla prawdziwych smakoszy kuchni staropolskiej.
Możemy się także pokusić na przyrządzenie pasztetu z królika, który z kminkiem i innymi przyprawi doskonale sprawdzi się w roli przysmaku do świeżego pieczywa. W tej kategorii znajdziecie setki przepisów na królika. Zapraszamy do przeglądania!
Królik ma dosyć twarde i wymagające w obróbce mięso, jest jednak pyszny i wiele gospodyń przygotowuje go w wersji duszonej, ewentualnie w asyście różnokolorowych warzyw. Taki gulasz doskonale smakuje z kaszą lub ziemniaczanym puree. Alternatywą dla takiej postaci mięsa jest królik pieczony w piekarniku. Zarówno w sosie własnym, sosie śmietanowym czy myśliwskim stanowi kompletne danie i jest nie lada gratką dla prawdziwych smakoszy kuchni staropolskiej.
Możemy się także pokusić na przyrządzenie pasztetu z królika, który z kminkiem i innymi przyprawi doskonale sprawdzi się w roli przysmaku do świeżego pieczywa. W tej kategorii znajdziecie setki przepisów na królika. Zapraszamy do przeglądania!