Sposób przygotowania:
Kasza po witebsku
Woreczki z kasza wkładamy do lekko osolonej wody i gotujemy według zaleceń producenta. Zagrzewamy mleko i wlewamy do ziemniaków, wszystko miksujemy by powstała luźna masa. Masę ziemniaczaną łączymy z ugotowaną kaszą, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowana masę z kaszy i ziemniaków przelewamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 180 C piekarnika. Zapiekamy przez około 30 - 40 minut.
Na patelni podsmażamy kawałki boczku, do podsmażonego boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę, zrumieniamy i tak przygotowanym boczkiem z cebulką posypujemy gotową, upieczoną kaszę z ziemniakami. Potrawa najlepiej smakuje na ciepło.
Tak przygotowana masę z kaszy i ziemniaków przelewamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 180 C piekarnika. Zapiekamy przez około 30 - 40 minut.
Na patelni podsmażamy kawałki boczku, do podsmażonego boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę, zrumieniamy i tak przygotowanym boczkiem z cebulką posypujemy gotową, upieczoną kaszę z ziemniakami. Potrawa najlepiej smakuje na ciepło.