Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kasza po witebsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Popularna potrawa z Kresów. Nietypowa ale bardzo smaczna, idealna na chłodne, zimowe dni. Serdecznie polecam na pyszny obiad.

Kasza po witebsku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kasza po witebsku

 

 

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • 1 cebula

 

  • 1 opakowanie pokrojonego na male kawałeczki boczku

Sposób przygotowania:

Kasza po witebsku
Woreczki z kasza wkładamy do lekko osolonej wody i gotujemy według zaleceń producenta. Zagrzewamy mleko i wlewamy do ziemniaków, wszystko miksujemy by powstała luźna masa. Masę ziemniaczaną łączymy z ugotowaną kaszą, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowana masę z kaszy i ziemniaków przelewamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 180 C piekarnika. Zapiekamy przez około 30 - 40 minut.

Na patelni podsmażamy kawałki boczku, do podsmażonego boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę, zrumieniamy i tak przygotowanym boczkiem z cebulką posypujemy gotową, upieczoną kaszę z ziemniakami. Potrawa najlepiej smakuje na ciepło.
Kasza po witebsku
Do ugotowanych ziemniaków wlewamy cieple mleko
Kasza po witebsku
Do ziemniaków z mlekiem dodajemy ugotowana kasze
Kasza po witebsku
Kasze z ziemniakami przelwamy do naczynia żaroodpornego
Kasza po witebsku
Kasze z ziemniakami pieczemy przez około 30-40 minut
Kasza po witebsku
Kasza po witebsku