Sposób przygotowania:
Krówki z kawą
Do 2-litrowego garnka wsypujemy cukier, wlewamy mleko i dodajemy masło. Stawiamy na ogień i gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż składniki się dokładnie połączą. Jeśli mleko zacznie kipieć, należy zdjąć garnek z ognia lub zmniejszyć go do minimum i dokładnie zebrać kożuch łyżką, po czym wstawić z powrotem na palnik. Do wrzącego mleka wsypać kawę i wymieszać. Na tym etapie można zostawić gotującą się masę na minimalnym ogniu na kilkanaście minut. Gdy zacznie gęstnieć i ciemnieć, należy często mieszać i pilnować, by się nie przypaliła. Kiedy będzie już gęsta i nabierze wyraźnego brązowego koloru, zdejmujemy z ognia i wlewamy masę do prostokątnego naczynia wyłożonego folią aluminiową wysmarowaną od wewnątrz masłem, po czym odstawiamy chłodne miejsce. Gdy stwardnieje, odklejamy folię, kroimy masę na prostokąty dowolnej wielkości i odstawiamy do lodówki do całkowitego ostygnięcia.
agnieszka32910