Kruche babeczki z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babeczki są doskonałe na niespodziewanych gości, ponieważ robi się je naprawdę szybko

Kruche babeczki z jagodami

Składniki:

Kruche babeczki z jagodami

 

  • 20 foremek do wypiekania babeczek lub forma do tart
  • 3/4 kostki masła
  • około 3-4 szklanek mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru-pudru lub zwykłego białego
  • 40 dag. jagód
  • śmietanka 30%

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z jagodami
Mąkę przesiewamy wraz z cukrem-pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło (najlepiej gdyby miało temperaturę pokojową)i ugniatamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na 15 min. Ubijamy śmietanę (wcześniej trzeba ją schłodzić w zamrażalniku lub lodówce) i dodajemy jagody, pozostawiając kilka do dekoracji. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na grubość 1 cm i wyklejamy babeczki. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na rumiano około 20 min. Po wystygnięciu babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek i nakładamy farsz. Zamiast jagód możecie użyć owoców na jakie macie akurat ochotę:)

Tagi:

tarta babeczki