Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1238]

Kruche babeczki z kremem z serka homogenizowanego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
  • KALORIE: 140
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babeczki są pyszne i proste w przygotowaniu! Przepis na korpusy sprawdził się niejednokrotnie. Polecam!

Kruche babeczki z kremem z serka homogenizowanego

Składniki:

Kruche babeczki z kremem z serka homogenizowanego

Babeczki, około 30 sztuk:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej około 240g)
  • 1/4 szklanki cukru pudru (około 40-45g)
  • 1 szczypta soli
  • 120g masła
  • 2 żółtka

Ponadto:

  • masło do wysmarowania foremek

Krem:

  • 200g śmietanki 30-36%
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego (można użyć dowolnego smaku)
  • 2 łyżki cukru pudru (płaskie lub wg smaku)

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z kremem z serka homogenizowanego

Korpusy:

Kruche babeczki z kremem z serka homogenizowanego
Korpusy do babeczek najlepiej upiec wcześniej.

Przesianą mąkę należy połączyć z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Suche składniki posiekać z bardzo zimnym masłem. Następnie w całości zrobić dołek i wbić w niego żółtka. Wszystko razem energicznie oraz szybko zagnieść. Powstałe ciasto schłodzić przez około 60 minut.

Po tym czasie cienko je rozwałkować i powycinać z placka okręgi, które powinny być odrobinę większe od średnicy foremki. Okręgami wylepić wysmarowane tłuszczem foremki. Blaszki z ciastem wstawić do lodówki na około 30 minut. Ciasto przed pieczeniem ostrożnie ponakłuwać za pomocą widelca.

Korpusy piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 190-200 stopni i jeszcze ciepłe delikatnie powyjmować z foremek.

Krem:

Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno i na końcu delikatnie połączyć z serkiem. Otrzymany krem powinien być gęsty, ale schodzony w lodówce będzie miał bardziej stabilną formę.

Korpusy napełnić kremem.