Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kruche babeczki z galaretkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty i szybki deser. Kruche babeczki na dwa kęsy możemy postawić m.in. na karnawałowy stół. Do babeczek możemy dodać też ulubione owoce.

Kruche babeczki z galaretkami i bitą śmietaną

Składniki:

Kruche babeczki z galaretkami i bitą śmietaną

Na kruche ciasto:

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z galaretkami i bitą śmietaną
Galaretki zalewamy gorącą wodą (po 3/4 szklanki na galaretkę), odstawiamy do stężenia. Następnie galaretki kroimy w kostkę.

Robimy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier puder i jajko. Na koniec dodajemy masło, które siekamy nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy, za pomocą foremek do babeczek wycinamy kawałki ciasta, którymi wylepiamy natłuszczone foremki. 

Babeczki pieczemy ok. 15-17 minut w 180 st.C, do zarumienienia ciasta. Studzimy.

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier. 

Na ostudzone babeczki wykładamy galaretki i bitą śmietanę. Wierzch obsypujemy suszoną żurawiną, orzechami, wiórkami kokosowymi i śliwkami suszonymi pokrojonymi na mniejsze kawałki.

Tagi:

ciastka deser