Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z galaretkami i bitą śmietaną
Galaretki zalewamy gorącą wodą (po 3/4 szklanki na galaretkę), odstawiamy do stężenia. Następnie galaretki kroimy w kostkę.
Robimy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier puder i jajko. Na koniec dodajemy masło, które siekamy nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy, za pomocą foremek do babeczek wycinamy kawałki ciasta, którymi wylepiamy natłuszczone foremki.
Babeczki pieczemy ok. 15-17 minut w 180 st.C, do zarumienienia ciasta. Studzimy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier.
Na ostudzone babeczki wykładamy galaretki i bitą śmietanę. Wierzch obsypujemy suszoną żurawiną, orzechami, wiórkami kokosowymi i śliwkami suszonymi pokrojonymi na mniejsze kawałki.
Robimy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier puder i jajko. Na koniec dodajemy masło, które siekamy nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy, za pomocą foremek do babeczek wycinamy kawałki ciasta, którymi wylepiamy natłuszczone foremki.
Babeczki pieczemy ok. 15-17 minut w 180 st.C, do zarumienienia ciasta. Studzimy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier.
Na ostudzone babeczki wykładamy galaretki i bitą śmietanę. Wierzch obsypujemy suszoną żurawiną, orzechami, wiórkami kokosowymi i śliwkami suszonymi pokrojonymi na mniejsze kawałki.